Studera eller göra praktik utomlands

Vill du studera utomlands? Här har vi samlat lite olika möjligheter för dig som vill studera eller göra din praktik i ett annat land.

Ett år i Frankrike

Ett år i Frankrike ger möjlighet att studera ett läsår i Frankrike för elever i gymnasieskolans årskurs 1 och 2. Läs mer på Universitets- och högskolerådets webbplats.

Läs mer om ett år i Frankrike

Ett år i Spanien

Ett år i Spanien ger möjlighet att studera ett läsår i Spanien för elever i gymnasieskolans årskurs 1 och 2. Läs mer på Univesitets- och högskolerådets webbplats.

Läs mer om ett år i Spanien

Ett år i Tyskland/Österrike

Ett år i Tyskland/Österrike ger möjlighet att studera ett läsår i Tyskland/Österrike för elever i gymnasieskolans årskurs 1 och 2. Läs mer på Unversites och högskolerådets webbpats.

Läs mer om ett år i Tyskland/Österrike

Praktik/apl utomlands

Går du ett yrkesprogram och vill göra din praktik utomlands? Skolor kan ansöka om bidrag från Universitets- och högskolerådet. Programmet heter Atlas praktik. Hör med din skola om vilka möjligheter som finns.

Läs mer om Atlas praktik.

Läs dina två sista år på gymnasiet på UWC - United World Colleges

United World Colleges bygger på idén att skapa internationell förståelse genom att sammanföra ungdomar från hela världen. Svenska kommittén för UWC delar årligen ut stipendier till mellan åtta och tio unga svenskar. På UWC läser eleverna International Baccalaureate (IB). Skolorna är internat och eleverna delar rum med skolkamrater från andra länder.

Läs mer om UWC - United World Colleges

Gymnasiestudier i annat nordiskt land

Om du vill kan du läsa hela eller en del av din gymnasieutbildning i ett annat nordiskt land. Länderna har ett avtal som förbinder dem att ge personer från de andra nordiska länderna tillgång till utbildning på gymnasienivå på samma villkor som landets egna medborgare.

Läs en intervju med norska Ingebjørg som går på estetiska programmet med nycirkusinriktning i S:t Botvidsgymnasiet utanför Stockholm.

Intervju: Norska Ingebjørg vågade ta språnget

Mer information på Nordiska ministerrådets webbplats

Mer om gymnasieutbildning i Danmark

Mer om gymnasieutbildning i Finland

Mer om gymnasieutbildning på Island

Mer om gymnasieutbildning i Norge

Nordplus Junior

Nordplus Junior vänder sig till elever och lärare i förskolan, grundskolan och gymnasieskolan i de nordiska länderna inklusive Grönland, Färöarna och Åland, samt de baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen. Det finns tre olika typer av projekt: projektsamarbete mellan skolor i olika länder, lärarutbyte samt elevpraktik.

Läs mer om Nordplus Junior

Svensk undervisning i utlandet

Svensk utlandsundervisning bedrivs på en mängd platser runt om i världen i olika former. Utbildningen är för utlandssvenska barn och ungdomar och stöds av staten.

Svensk undervisning i utlandet (skolverket.se)

  

Senast granskad: 2017-06-01
Innehållsansvar: Utbildningsinfo.se